Egy kis mitológia és etimológia

Aotearoa - ez Új-Zéland maori neve. De mit is jelenthet? És ha már itt járunk, mit jelent a Māori?

 

Kezdjük a Māori szóval. A polinéz eredetű őslakosok a szigeteken törzsi közösségekben éltek, magukat törzsi (iwi) neveiken szólították. Például: Ngāpuhi, Ngāti Porou, Ngāi Tahu, Waikato, Rongowhakaata, Tūhourangi, Muaūpoko.

Amikor a felfedezőkkel kapcsolatba kerültek a törzsek, felmerült az igény egy általánosabb gyűjtőszóra. Ekkor kezdték el használni a maori nevet az őslakók önmagukra, ami saját nyelvükön mindössze annyit jelent: egyszerű ember, és megkülönbözteti az embereket az istenektől és szellemektől.

 

Az Aotearoa szó felbontható több szó összetételére is, fordítása a hosszú fehér felhő földje. Többféle elmélet is próbál magyarázattal szolgálni, hogy a polinéz felfedezők érkezéskor miért így nevezték el a földet.

  1. A Kr.u. 925-ban partot értő törzsfőnök, Kupe, harci waka-jának (hajójának) volt a neve.
  2. Kupe hajójának a neve Aotea volt, ami alapján erről elnevezték az első szigetet az északi sziget keleti partjánál. Majd később a nagyobb északi sziget láttán a hosszú Aotea nevet adták a nagyobb szigetnek. Az aotearoa elnevezést állítólag a 19. században csak az északi szigetre vonatkozva használták.
  3. Kupe felesége (vagy lánya) kiálltotta el így magát, mikor meglátta a földet.
  4. Kupe harci hajóját egy hosszú, nappal fehér, éjjel világos felhő felé vezette, feltételezve, hogy ott földet lel majd.

Az északi szigetet egyébként szokták a Maui hala elnevezéssel is illetni, ennek a legendának a nyomán.