Ha én új-zélandi zászló volnék

Az aktuális új-zélandi zászló sokaknak ismerős lehet, már csak azért is, mert első ránézésre nem sok a különbség az ausztrál zászlóhoz képest, plusz a brit zászlót is tartalmazza, szóval az egyediség skálán nem teljesít túl erősen.

Az érvényes új-zélandi zászló:

A zászlón a négy csillag a Dél Keresztjét jelképezi, amit bevallom még nem sikerült megtalálnom az égbolton. De  keresem.

Az ausztrál és kiwi zászló közötti hasonlóság egyébként nem véletlen, és könnyen magyarázható. Mindkettő létrejötte egymáshoz igen közel, kb. 1902-re datálható, a búr háborúkat követő emelkedett hazafias időszak igényei következtében.

Az emberek gondolkodását a fenti egyszerű szimbólumok eléggé jól lefedték. Az ausztrál zászló kialakítását például egy nyílt pályázat keretében választották ki, ahol öt jelentkező is ugyanazt a (nyertes) dizájnt javasolta, közülük az egyik ráadásul új-zélandi katona volt.

Én minden tudományos háttér nélkül azt feltételezem, hogy ez a "nagyon hasonló, csak kicsit egyedi" kialakítás jól illeszkedhetett a hatalom által támogatott/megtűrt birodalmi identitásba.

A mai ausztrál zászló (nem az új-zélandi!)

Az ausztrálok és új-zélandiak közötti versengés miatt, vagy csak a brit gyarmati múlt túlzott hangsúlya miatt, de a zászló megváltoztatása legalább két évtizede aktívan mozgatja a kiwik fantáziáját. Újságokban többször is írtak ki tervpályázatot, a National Party pedig 2014-ben többek között azzal a választási ígérettel nyert, hogy kiírja a népszavazást.

2015-2016-ban az új-zélandiak több körben szavaztak a zászló megváltoztatásáról, 40-41 javaslatból leszűkítve az új lehetőséget, de a végén mégis a megtartást pártolók kerültek többségbe a lecserélést támogatókkal szemben. Érdekes módon a maori szavazók elég határozottan a régi zászló megtartása mellett tették le a voksukat.

Az új zászló ez lett volna:

Több zászlóról is be lehetne számolni, most csak gyorsan megmutatok kettőt.

Mint olvastam, a zászló iránti igényt a hajózás hozta: anno, ha egy hajónak nem volt felségjelzése, azt szabadon le lehetett foglalni. Ez történt egy kereskedő hajóval Sydney kikötőjében 1830-ban, ami után a kiwik végleg lépéskényszerbe kerültek.

Még mielőtt brit gyarmat lett volna, 1830-1840 között a független új-zélandi hajókat az United Tribes flag jelölte meg, aminek kiválasztásában már a maori főnökök is részt vettek, egyébként egy jó gyaloglásnyi távolságra onnan, ahol most ezeket a sorokat írom.

Az egyesült törzsek zászló:

Végül a ma érvényes maori zászlót láthatjátok, amit maori női művészek terveztek meg 1990-ben.

A maori nemzet zászlója: